Met twee van de drie kinderen in het bedrijf dringt zich bij André en Mariet intussen een cruciale vraag op: wat betekent deze familiebetrokkenheid voor de toekomst van het bedrijf?
André: “Ik heb een periode gedacht dat ik het bedrijf zou verkopen, maar met de aanwezigheid van Annelie en Sjoerd in het bedrijf werd continuering steeds vaker onderwerp van gesprek in de familie. We zijn er verder mee gegaan na een bezoek aan Nyenrode, waar ze sinds 1992 onderzoek doen naar familiebedrijven. En door contact met het lectoraat Familiebedrijven van Windesheim, die ons wees op het belang van goed bestuur zolang de kinderen daar nog niet aan toe zijn.
Op basis van dat inzicht besloten we een Raad van Advies aan te stellen. Met Roberto Flören, Jan Brink en Cathalijne Elings hebben we zeer ervaren en doortastende professionals aan ons weten te binden. Daarnaast is Bart Oude Wesselink aangesteld als algemeen directeur voor een periode van 10 jaar. Zo borgen we de controle in ons bedrijf en kunnen Sjoerd en Annelie zich in alle rust ontwikkelen binnen Maan Group.”
Familieadvies van de Jong & Laan
Wilfried Holtkuile, huisaccountant en familieadviseur bij Maan Group, is vanaf het begin nauw betrokken bij de nieuwe gedachtenlijn. “Wilfried begeleidt ons ontzettend goed in dit proces. Hij heeft eerst met mijn ouders gesproken en daarna met ons alle drie afzonderlijk”, vertelt Annelie. “Daarbij hield hij ons vooral een spiegel voor. “Hoe kijk jij naar de organisatie? Wat wil jij daarin? Wat verwacht je van je broer, van je vader, je zus?”
“Tijdens zeer vertrouwelijke, individuele gesprekken gaf hij ons de ruimte om onze visie te geven. Als we dat soort gesprekken met ons vijven in de familie zouden voeren, zou dat zeker met de nodige emoties gepaard gaan. Dankzij Wilfried was er rust en onderling vertrouwen. Hij leerde ons dat emoties er zeker bij horen, maar wel gescheiden moeten worden van de ratio. Zijn stokpaardje: “Je mag alles benoemen, maar dat hoeft niet altijd op hetzelfde moment”
“Je mag alles benoemen, maar dat hoeft niet altijd op hetzelfde moment”
Wilfried zorgde er met zijn aanpak voor dat het nooit escaleerde binnen de familie. Nadat alle wensen, onderlinge verwachtingen en emoties helder waren is hij met mijn ouders aan tafel gaan zitten om de verdeling van de aandelen te bespreken.”
“Dat is echt de meerwaarde van een familieadviseur”, stelt André. “Wilfried wilde de achtergrond van ons en de kinderen leren kennen en weten wat er bij ons in de familie leefde. Daarnaast heeft hij veel verstand van financiële en belastingtechnische zaken. Het is die combinatie die ons altijd verder heeft geholpen.
Aandacht voor familiebelangen
Inmiddels zijn de aandelen in goede harmonie binnen de familie overgedragen. Maan Group kent nu vier aandeelhouders: de ouders André en Mariet, Sjoerd, Annelie en Wieteke. De laatste werkt weliswaar niet in het bedrijf, maar voelt zich wel nauw verbonden en praat volwaardig mee.
“Wij richten ons nu samen met Wilfried op de aandeelhoudersovereenkomsten en het opstellen van een familiestatuut. Daarin willen we vastleggen wat wij als familie belangrijk vinden. Zie het maar als een belangen- en waardendocument. Soms gaat er iets af en soms komt er iets bij, aldus André. “Het wordt het kader waarbinnen volgens onze visie geopereerd moet worden in ons familiebedrijf.”
Hechte familiebanden, professionele relaties
Annelie besluit: “Wat ik terugkijkend erg mooi vind, is dat de verhoudingen nu voor iedereen duidelijk zijn. Met Sjoerd heb ik beroepsmatig weinig raakvlakken; tijdens werkuren spreken we elkaar nauwelijks. Met mijn vader werk ik nog vaak samen.
“Wat ik terugkijkend erg mooi vind, is dat de verhoudingen nu voor iedereen duidelijk zijn”
Door de komst van Bart als algemeen directeur voelt dat nu echter heel anders dan voorheen. De vader-dochter relatie is privé heel hecht, maar binnen Maan Group zijn we nu professionals naast elkaar. Dat is goed voor mijn eigen ontwikkeling, maar ook voor die van ons bedrijf. De continuïteit van Maan Group staat tenslotte bij alles wat we doen centraal.”